.

sobota, 20 grudnia 2014

Karp pieczony w korzeniach


Carp baked in the roots


Składniki.
1 filet z karpia
1 łyżeczka kminku rzymskiego
1 chilli czerwone małe
1 wiązka kolendry
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pomidor
10 pieczarek
6 oliwek zielonych
1/2 cytryny

Wykonanie.
Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami oliwy.
Rybę umyć, osuszyć i naciąć skórę. W nacięcia wetrzeć zmiksowane przyprawy, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Usmażyć pieczarki, pomidor pokroić w grube pół plastry.
Rybę położyć na plastrach cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody.
Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku.