.

sobota, 8 listopada 2014

Legumina jabłkowa z żurawiną


Dessert with apples and cranberries


Składniki.
2 jabłka 
0,5 szt. cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki

Żurawina.
0,5  szklanki żurawiny świeżej
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

Kruszonka.
1 paczka herbatników
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml śmietany kremówki na wierzch

Wykonanie.
Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę.
Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje.
Dodać jabłka i wymieszać.
W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to rozpryskuje niebezpiecznie.

Kruszonka.
Do roztopionego masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty.
W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę.
Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę.
My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku.