.

wtorek, 14 października 2014

Bułeczki "purchawki"


Purchawki to smaczne bułeczki, podobne do Yorkshire pudding, które piekłem w Anglii w inny sposób. Do upieczenia powyższych, zamieszczonym przepisem zmobilizowała mnie ben-ka z DS, której za to dziękuję.



Składniki.
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3 jajka
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki soli

Wykonanie.
Masło stopić i ostudzić.
Do miski robota wlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko i wbić jajka. Dodać niecałe pół łyżeczki soli.
Całość miksować 5 minut.
Ciasto nalać do foremek na 3/4 ich wysokości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 oC.
Piec 25 minut w temp.200 stop.Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec następne 25 minut.

Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym


Windmills with apricot mousse


Składniki.
45 dag maki pszennej 450
3 dag drożdży
5 dag cukru
3 żółtka surowe
5 dag masła
300 ml mleka
20 dag masła
białko do smarowania ciasta
mąka do podsypywania
1 słoik musu morelowego

Wykonanie.
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty.
Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek.
Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.
Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.

Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną


Strudel


Składniki.
45 dag maki pszennej 450
3 dag drożdży
5 dag cukru
3 żółtka surowe
5 dag masła
300 ml mleka
20 dag masła
białko do smarowania ciasta
mąka do podsypywania

Nadzienie.
30 dag sera białego
8 dag cukru
1 łyżka miodu
1 jajko
wanilia
skórka pomarańczowa
3 łyżki żurawiny suszonej

Wykonanie.
Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Ciasto półfrancuskie, drożdżowe.
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia..
Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy podrośnie posmarować białkiem, posypać cukrem i piec około 35-40 minut w temp.180 stopni.