.

sobota, 5 lipca 2014

Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście.


Pork tenderloin stuffed with mushrooms.


Składniki.
300 g polędwicy wieprzowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 goździki
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka oliwy
 ciasto francuskie
listki bazylii
250 g kurek 
1 łyżka masła
3 łyżki sezamu uprażonego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Wykonanie.
Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem.
W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami.
Utrzeć w moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso.
Obsmażyć na oliwie i odstawić.
Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii.
Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę.
Piec w 220 stop. około 20 minut.

Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią.
Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.
Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu.

Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem.