.

wtorek, 3 czerwca 2014

Cukinia kulista faszerowana.


Zucchini stuffed.



Składniki.
2 cukinie okrągłe
15 dag mięso mielone wieprzowe
1 cebula
3 pomidory suszone
5 dag ser mozzarella
2 ząbki czosnku
tymianek
zioła prowansalskie
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie.
Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przesmażyć. Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do potraw. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut.
 Przestudzić  i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Wydrążone cukinie, posolić  i nałożyć   farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą.
 Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze 190 oC.


Najsmaczniejsza kiedy owoce osiągną około 8 cm średnicy. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech,stąd nazwa cukinia od włoskiego zucchinia ( mała dynia).