.

poniedziałek, 5 maja 2014

Świeże owoce w syropie z czerwonego wina.


Fresh fruit in syrup with red wine.


Składniki.
1/2 l czerwonego wina typu Beaujolais
80ml wody
200g cukru
3 goździki
1 laska cynamonu
3 plasterki imbiru świeżego
1 plaster pomarańczy kandyzowanej
1 plaster cytryny
listki mięty
świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki

Wykonanie.
Syrop.
Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem.
Dodać cukier i gotować około20min.
Schłodzić.

Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki
truskawki na połowy ,winogrona również i wyjąć pestki.
Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon.
Ozdobić listkami mięty.
Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi.


Jeżeli ,ktoś nie może się doczekać ,może skrócić czas marynowania.