Cream of celery
with beetroot chips.
60dag selera
korzeniowego
2 cebulki
100g serek
śmietankowy-serdelek
1l bulionu
1 burak
2 łyżki oliwy z
oliwek
2 szczypty soli
morskiej
Wykonanie.
Obrany seler
pokroić na półplastry, cebulę w piórka. Zalać bulionem i gotować do miękkości
,20-30 min.
Zmiksować, dodać
serek śmietankowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W trakcie
gotowania zupy przygotować chipsy.
Obranego buraka
pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki i usmażyć na chrupko w mocno rozgrzanej
oliwie. Można to zrobić na patelni lub frytkownicy. Wyjąć, osuszyć i posypać
kryształkami soli morskiej.
Zupkę nalać do
talerzy i dorzucić kilka chipsów buraczanych.
Smacznego.