.

środa, 17 grudnia 2014

Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami


Cookies with sugar and almonds


Składniki.
30 dag maki pszennej
10 dag masła
1 jajo
1 żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
5 dag migdałów
5 łyżek cukru gruby kryształ
3 łyżki cukru brązowego
1 białko

Wykonanie.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.
Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. 

Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz