.

piątek, 13 grudnia 2013

Kruche ciasteczka i pierniczki szczęścia na choinkę.


Pierniczki szczęścia na choinkę.


 Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki - chronią przed złem; dzwonki - odpędzają duchy; serca, to miłość; choinki- nieprzerwany cykl płodności, urodzaj; zwierzątka -ofiary składane bogom.

Składniki.
60 g margaryny
200 g syropu z buraków cukrowych
200 g żytniej mąki
150 g mąka pszenna
2 jaja
100 g cukru
1 -2 łyżki kakao
2-3 łyżki przyprawy; imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz
10 g sody oczyszczonej
1 łyżka wody

Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków cukrowych  (pojawił się w sklepach).
Jaja utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami  i połączyć z syropem.
Sodę rozpuścić w wodzie i razem z mąką dodać do pozostałych składników.
Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie.
Piec w temp.175 stop.,10-12 min.

Zimne dekorować wg własnej fantazji.


                                  Kruche ciasteczka.




Przedwojenny przepis  na smaczne  kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat.


50 dag mąki
1 proszek do pieczenia
20 dag cukru
20 dag masła
3 jajka
5 łyżek śmietany

Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec.
 Piekę w temp. 170 stopni ,około 10 min. Po ostudzeniu ozdabiam i wieszam na choince ,aby złe odstraszyć, a panowała radość.