.

wtorek, 27 sierpnia 2013

Fląderka po bretońsku.





Składniki:
6 filetów flądry bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 pory
1 seler naciowy
2 szalotki
4 łyżki masła klarowanego
1/2  łyżeczki soli
2 łyżki mąki
100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ]
100 ml śmietany kremowej
2 łyżki pietruszki posiekanej
Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min.
Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
Szalotki pokroić w kosteczkę.
Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami.
Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
Co 5 min polewać ryby winem .
Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody.


Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.