.

piątek, 9 września 2011

Risotto z borowikami i papryką.


3/4 szkl. ryżu arborio, carnaroli lub innego włoskiego o okrągłych ziarnach. Nie używać ryżu o skróconym czasie gotowania np.preboiled czy w torebkach, bo te nie wchłaniają sosu i słabo się kleją.
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 papryki
500g borowików
2 łyżki masła klarowanego
1/3 szkl. wina białego
2 łyżki gęstej śmietany
2szkl.bulionu
sól, pieprz
natka pietruszki

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oliwie.
Dorzucić pokrojone w paseczki papryki, przesmażyć.
Na osobnej patelni ,na maśle przesmażyć grzyby i połączyć z papryką. Zdjąć z patelni.
Teraz ,przepłukany i osączony ryż smażymy na oliwie aż się zeszkli, 5min.Zalać podgrzanym winem i mieszając gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia wina.
Następnie porcjami wlewamy gorący bulion i dalej gotujemy do wchłonięcia płynu.
W połowie gotowania dodać sos grzybowo paprykowy i dusimy aż ryż będzie odpowiednio miękki, nie rozgotowany. Solimy i pieprzymy.
Do risotto z grzybami nie powinno się dodawać sera, wystarczy trochę gęstej śmietany.
Uwaga: jeżeli do gorącego ryżu wlejemy zimne wino i bulion, to ryż się zahartuje i nie wchłonie płynów, sosu.